De ceva timp mi-am schimbat monitorul și am trecut pe Ultra Wide curbat de 34 inch. Trecerea a fost wow având în vedere că vin după un FullHD la 165 Hz de la Acer. Așadar, noul meu monitor de zi cu zi este acum DELL S3422DWG pentru care am reușit să fac și o recenzie care să poată ajut și pe alții care au nevoie de informații suplimentare despre acest model.

ATENȚIE, produsul este achiziționat 100% din surse proprii și nu face obiectul vreunei colaborări.

După ce am testat un alt monitor de 34 inch ultra wide aici am luat decizia să fac o schimbare și să îmi achiziționez un ultra wide, de această dată mergând pe Dell cu modelul S3422DWG. Am căutat ca viitorul monitor să aiba posibilitatea de a face switch rapid între laptop și Dekstop fără să fiu nevoit să umblu la calburi. Dell S3422DWG nu are un switch KVM propriu zis, însă ca să pot face switch tot este nevoie să mut un cablu de la laptop la Desktop, ceea ce nu este tocmai ok, dar să zicem că nu e mare efort.

O altă caracteristică luată în consdierare a fost ca monitorul să fie ultra wide și să aiba cel puțin 144 Hz rată de răspuns, strict din rațiuni ce țin momentele de gaming.

Am avut de ales între ViewSonic VG3419C și DELL S3422DWG. Am mers pe Dell dintr-o singur motiv: cei 144Hz, față de cei 120Hz ai lui ViewSonic.

Specificații tehnice principale:

Tip panel VA, curbat – 1800R
Diagonala 34 inch
Rezolutie 3440 x 1440 pixeli
Timp de raspuns 1 ms
Refresh Rate 144 Hz
Rata de aspect 21:09
Contrast 3000:1 (normal)
Luminozitate 400 cd/m²
Densitate pixeli 109 PPI
Unghi de vizibilitate 178/178 grade
Dimensiune punct 0.23175 mm
Putere consumata 30 W (maxim)
Montare perete 100 x 100 VESA
Tehnologii Bluelight Reducer
Flicker-Free
FreeSync Premium Pro
HDR400
Iluminare RGB
Tehnologii FreeSync
Flicker Free
Blue Light Reducer
HDR 400
Porturi 2 x HDMI, 1 x Display Port, 5x USB 3.2 (1 upstream, 4 downstream), 1 x Jack

DESIGN:

La capitolul design Dell S3422DWG nu are prea multe elemente care să te ducă cu gândul la gaming. Poate doar suportul de formă octogonală și iluminarea LED  albastră de sub parte de jos a ramei. Materialele sunt decente, pare un platic de calitate care până acum nu a scarțâit la mișcari.

Curbura ecranului este de 1800R, deci puțin mai puțin curbat decât ViewSonic-ul testat de mine care avea 1500R.

Ca și greutate, Dell S3422DWG este un monitor care cântărește 10.6 kg cu picior/stand montat. Da, este un monitor masiv, trebuie să te gândești la spațiul de pe birou înainte să îl achiziționezi. Piciorul este reglabil pe înălțime și are orificiu pentru cable management.

Avem ramă subțire pe latura de sus și cele din laterale și puțin mai groasă pe partea de jos unde avem logo-ul Dell și led-ul indicator din partea dreaptă cum privim la monitor.

Just to know, am văzut monitoare din această clasă cu ramă mai subțire, deci se poate. Dar ce să mai spunem la un monitor care a fost lansat în 2021?

Butoanele sunt amplasate într-un mod asemănător cu majoritatea producătorilor, joystick-ul fiind un element util în selectarea opțiunilor din OSD. Apropo, ma cam enervează faptul că accesarea meniului de la main button nu are ca primă opțiune selectarea de surse (Input Source), ci meniul Game, urmat de Brightness/Contrast și abia după este și Input Source.

DISPLAY:

Dell S3422DWG are un display mare UltraWide de 34 inch al cărui panel de tip VA W-LED are o rezoluție maximală de 3440 x 1440 pixeli și un apect-ratio de 21:9. Foarte încăpător ca spațiu de lucru.

Deși se spune că panourile VA au unghi de vizualizare mai slabe față de alte panouri, nu pot spune că m-am întâlinit cu situații în care să observ anomalii referitoare la această perspectivă.

Ca și luminozitate avem 400 cd/m², ceea ce îmi este suficient pe timp de zi. În condiții de întuneric uneori simt nevoia să trec pe opțiunea Night Light din Windows, pentru a proteja ochii de expunere prelungită.

Rata de refersh de 144Hz este numai bună pentru jocuri de acțiune, eu fiind obișnuit cu PUBG, GTA5, Call of Duty sau Forza Horizon 5. Atenție, pentru a obține rată de refresh maximală este nevoie ca sursa video să fie conectată prin intermediul unui cablu de tip DisplayPort. Prin HDMI este posibil să fii limitat la maxim 100Hz.

Ca și tehnologii disponibile avem așa:

  • AMD FreeSync Premium Pro
  • ComfortView
  • Dell Display Manager
  • Flicker-free technology
  • Low Blue Light
  • NVIDIA G-Sync Compatible
  • Picture-by-Picture
  • Picture-in-Picture

Acum vine partea în care vedem în mod particular cum stăm la capitolul afișaj fix când îl pune la treabă la task-uri reale. Sunt lucruri interesante, aplicate particular pe utilizare reală, zilnică. Totodată am întâmpinat și lucruri mai puțin plăcute pe care le detaliez mai jos.

Am descoperit târziu faptul că monitorul are Backlight Bleed puternic pe toată suprafața ecranului, în special pe cele patru colțuri. Sincer este cam exagerat față de orice monitor am avut până acum. Acest Backlight Bleed poate fi manifestat particular pentru că am văzut teste în care utilizatorii nu se plângeau de acest lucru. Mai jos aveți o imagine care arată realitatea din teren.

Pe lângă acest Backlight Bleeding, Dell S3422DWG are si Ghosting destul de serios. Dacă la început nu am sesizat, acum a devenit suficient de eneravant. Lucrul acesta se vede cel mai bine pe umbre. De exemplu eu joc PUBG și Ghostingul se vede cel mai bine la articolele/armele de pe jos care au umbre. Când treci pe lângă ele, deci în mișcare, se vede cum se distorsionează umbra, parcă se alungește. Acest lucru se întâmplă doar pe zone întunecate în scene dinamice.

În rest, imaginea este foarte bună, calitatatea culorilor este net superioară față de ce am testat până acum. Rezoluția este excelentă pentru 34 inch, atât în modul gaming cât și pe partea de office, entertainment și grafică. Faptul că este ultra wide mă ajută în activitățile pe care le desfășor atât în timpul liber cât și în partea de productivitate. În utilizez atât pe un laptop cât și pe Desktop, ambele fiind conectate simulatan la monitor, iar eu doar schimb cablul ce ține de periferice și sursa de semnal video – HDMI sau DisplayPort. Încă nu am căutat o soluție tehnică prin care să pot face switch între device-uri fără să fiu nevoit să umblu la cablu. Acest monitor nu are USB-C care să îmi faciliteze procesul de comutare între device-uri, adică laptop și desktop pe un singur monitor, cu aceleași periferice.

Monitorul a fost testat pe un sistem de tip Desktop PC cu următoarea configurație:

  • CPU: AMD Ryzen 7 5800X
  • GPU: Gigabyte RTX 3070Ti
  • RAM: 32GB DDR4 3600Mhz

CONECTIVITATE:

Lucrurile sunt simple și așezate bine la acest capitol. După cum am mai spus, singurul lucru care lipsește și m-ar fi ajutat este conectorul USB-Type-C. Amintesc de faptul că pentru utilizare la performanțe maxime recomand DisplyPort-ul și nu HDMI-ul.

În rest mai nimic de reproșat aici. Sunt două porturi HDMI 2.0, care însă nu pot suporta rata de refresh de 144 Hz la rezoluția maximă a monitorului. Cum spuneam și mai sus, pentru a te bucura de rezoluție maximă și rată de refresh maximală.

Așadar, panoul principal este străbătut pe rând de portul de alimentare cu trei pini, apoi separat structurate cele două HDMI-uri, DisplayPort-ul, jack-ul de 3.5, USB-ul 3.2 Type-B Gen 1 și două USB 3.2 Type-A Gen 1.

În plan secund mai avem două USB 3.2 Type-A Gen 1, deci în total 4 bucăți, alîturi de un alt port audio pentru căști.

Mai jos sunt exemplificate toate porturile din dotare pe care le are Dell S3422DWG:

  • 1 x USB 3.2 (Type-B; Gen 1; upstream)
  • 4 x USB 3.2 (Type-A; Gen 1; downstream)
  • 2 x HDMI 2.0
  • 1 x DisplayPort 1.4
  • 1 x 3.5 mm Audio Out (headphones)
  • 1 x 3.5 mm Audio Out

GAMING:

Dacă ești gamer, vei aprecia mai mult ca sigur acest monitor, mai ales dacă treci de la unul FullHD 16:9 și cu rată de refresh clasică, de 60-70 Hz.

Monitorul a fost testat pe un sistem de tip Desktop PC cu următoarea configurație:

  • CPU: AMD Ryzen 7 5800X
  • GPU: Gigabyte RTX 3070Ti
  • RAM: 32GB DDR4 3600Mhz

So, din punct de vedere gaming, este o experiență superioară pe toate jocurile pe care le-am jucat, din toate punctele de vedere, fie că e vorba de PUBG, GTA5, Snow Runner sau COD și da, overall sunt mulțumit de monitor, excepție fiind Backlight Bleeding, care nu ma dreanjeaza atat de tare și Ghosting-ul, care până acum l-am identificat doar în PUBG, jocul pe care îl joc cel mai des.

Ok, am umblat prin setarile monitorului si am ales diferite scenario de lugru in gaming precum Response time pe Super Fast, Game Enchance Mode pe OFF, Brightness/Contrast pe 75% ambele, Smart HDR pe OFF si Sharpness la 50.

Este cea mai buna setare pe care am obtinut Ghosting aproape insesizabil.

Cel mai probabil verdicutul complet il pot da dupa ce voi fi testat si alta placa video, gen seriile urmatoare 40xx sau noua serie 50xx si de ce nu, ceva de la AMD…ca tot nu am mai testat pe video nimic de la ei de la RX 580 😊

 

CONCLUZIE:

Dacă vrei un monitor ultrawide de gaming, rapid, cu culori bune și rezoluție 2K, este o alegere bună. Dacă însă ai nevoie de un HDR autentic sau lucrezi mult cu conținut foto-video, poate ar trebui să te orientezi spre un IPS cu acoperire mai bună a spectrului de culori.

Dacă la început am acceptat cu ușurință faptul că nu are Switch KVM și nici USB-Type-C în dotare, pe parcurs am fost dezamăgit de faptul că monitorul are Backlight Bleeding serios, cât și Ghosting suficient de enervant.

Prețul lui în mod normal este în jurul a 2000 lei, dar ocazional îl poți prinde la oferte mai bune. Eu l-am prins la 1699 lei și cred că aceste este și prețul lui corect.

 

PRO:

  • ecran mare, culori vii
  • 144 Hz rate de refresh
  • Rezoluție bună: 3440 x 1440 px

CONTRA:

  • nu are USB-C
  • are Backlight Bleeding
  • prezență fenomen Ghosting

By Marian Calinescu

Pasionat de Marketing, Tehnologie și Gaming. Imi place să scriu despre ultimele tendințe în materie de Tehnologie și să aprofundez discuții ce țin de sfera Marketingului Digital și E-commerce, dar și alte minunății din lumea sportului sau știri care fac inconjorul lumii. Mă folosesc de următoarele intrumente în procesul de creație: Samsung Galaxy S22 Ultra, Sony Alpha ZV-E10, GoPro Hero 10 și un PC de gaming decent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *