Review tastatură Logitech G915X Lightspeed

Astăzi avem pe masă una dintre cele mai premium tastaturi mecanice wireless de gaming disponibile pe piață în acest momentt: Logitech G915 X LIGHTSPEED. Este fix modelul Black US International, versiunea Tactile. Mai exista înca doua versiuni Linear și Clicky. Este o tastatură care promite nu doar o experiență de gaming impecabilă, dar și un design ultra-subțire, o construcție solidă din aluminiu și tehnologie de ultimă generație. Dar merită prețul premium? Am testat-o timp de câteva zile, iar în acest review o să vă spun exact ce mi-a plăcut și unde cred că mai sunt aspecte de îmbunătățit. Așa că, hai să trecem la treabă!

DESIGN ȘI CALITATEA CONSTRUCȚIEI

Când scoți tastatura din cutie, primul lucru pe care îl remarci este cât de subțire și premium arată. La doar 22 mm grosime, G915 X este una dintre cele mai slim tastaturi mecanice de gaming și asta fără să facă rabat la calitate.

Construcția este dintr-un cadru de aluminiu 5052, folosit și în industria aeronautică, ceea ce îi oferă o rigiditate excelentă, fără să se îndoaie sau să pară fragilă.

Aici am găasit pe net o explicație, aluminiu 5052 este un aliaj de aluminiu cu caracteristici excelente, cu o rezistență mare la oboseală (asta nu știu exact la ce se referă, dar cel mai probabil la durabilitate), fiind utilizat la structuri care sunt supuse vibrațiilor excesive, deci, da, este aliajul potrivit 😊

Baza este din plastic ranforsat, ceea ce probabil a fost gândită cu idea de a reducerea greutatea,  dar fără a compromite calitatea.

Modelul de față vine în varianta full-size, ceea ce înseamnă că este inclus numpad-ul, butoane multimedia dedicate și un scroll metalic pentru volum care este absolut senzațional ca feeling…Este o senzație tactilă plăcută, silențioasă, foarte mișto! Layout-ul este aerisit și bine gândit, fără ca expunerea tastelor să pară prea o aglomerare.

Un alt detaliu care mi-a plăcut mult este că, deși are iluminare RGB și un cadru metalic, nu atrage amprentele atât de ușor – dar poate este un detaliu minor, dar foarte important pentru cei care își doresc o tastatură care arată impecabil în orice moment, la fel ca ți subsemnatul.

SWITCH-URI ȘI SENZAȚIA LA TASTARE

G915 X vine cu switch-uri mecanice low-profile, iar varianta pe care o testez are switch-uri tactile, asa cum am menționat deja  la început. Dar ce înseamnă asta?

Față de switch-urile mecanice standard, aceste switch-uri au o cursă mai scurtă și un punct de activare mai rapid, ceea ce le face ideale pentru gaming. De exemplu, cursa totală clasica este de 4mm, pe când la modelul de față este de doar 2.7 mm, deci, da, este o diferență considerabilă.

Mai avem ca și caracteristici speciale punct de activare la 1.3 mm și forță de acționare: 50G. Nu pot să spun că m-au atras sau impresionat aceste două caracteristici, dar merită menționate.

Senzația la tastare este foarte plăcută – ai acel feedback tactil subtil, dar fără click-ul zgomotos al unui switch clicky. Practic, ai un echilibru bun între confortul în gaming și productivitate, ceea ce o face potrivită și pentru sesiuni lungi de scris, iarăși my case. 😊

Dacă preferi alt stil, există și variante cu switch-uri liniare (pentru un feeling mai soft) și clicky (pentru cei care vor acel sunet clasic de tastatură mecanică). Eu tocmai trec de la cea clasică pentru uneori stau până mai târziu butonând și am mereu senzația că voi trezi restul casei.

WIRELESS & AUTONOMIE

Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei tastaturi este tehnologia LIGHTSPEED Wireless. Logitech promite latență zero perceptibilă, iar în testele mele, tastatura a fost extrem de receptivă. Ok, este posbil ca eu să nu fiu cea mai pretențioasă persoană în ceea ce privește tastatul, dar până la urmă este vorba despre exeperiența mea pe care o împărtășesc cu voi.

Așadar, avem două metode de conectare:

  1. LIGHTSPEED Wireless (2.4 GHz) – Ideal pentru gaming, latență ultra-redusă, răspuns instantaneu….unde funcționează impecabil.
  2. Bluetooth – care este perfect pentru multitasking unde poți comuta rapid între dispozitive.

În testele mele de până acum, nu am simțit nicio diferență între modul wireless LIGHTSPEED și o tastatură cu fir, ceea ce e impresionant. Nu există întârzieri, iar tastele răspund imediat, chiar și în momentele intense din jocuri mai pretențioase. Dar o să ajung să vă spun că jocurile mele pretențioase sunt PUBG, GTA5, Call of Duty, Snow Runner sau Forza Horizon 5.

Când vine vorba de autonomie, G915 X LIGHTSPEED stă chair bine:

Până la 33 de ore de utilizare cu LIGHTSYNC RGB activat la maxim, pana la 90 de ore cu LIGHTSYNC RGB 50% Brightness și atenție, până la 135 de zile cu iluminarea pe off.

De exemplu, cu lumonozitate 100% si 67% baterie, G hub estimeaza o autonomie de ~23 de ore.

Cu luminozitatea la 75% si 67% baterie, G hub estimeaza o autonomie de ~41 de ore.

Cu luminozitatea la 50% si 67% baterie, G hub estimeaza o autonomie de ~65 de ore.

Cu luminozitatea la 25% si 67% baterie, G hub estimeaza o autonomie de ~90 de ore.

Iar cu luminile pe off, G hub estimeaza o autonomie de ~158 de ore.

Și aici avem un mare plus: tastatura se încarcă prin USB-C, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să te chinui cu cabluri micro-USB depășite, asta față de modelul anterior Logitech G915, cel lansat acum vreo 6 ani, daca nu ma insel. Practic, ce testez eu astazi este un upgrade la modelul vechi, pentru cunoscatori.

FUNCȚII ȘI PERSONALIZARE

Software-ul este ok, il cunosc pentru ca il folosesc si pentru Castile Logitech G73 și da stiu, incă nu le-am facut review, dar poate o sa le fac, cine stie, tineti aproape.

Mi-ar fi placut mai multe pattern-uri de lumini, jocuri, chestii, trestii, pom de Crăciun, deși nu le folosesc sunt misto sa le ai acolo. Eu sunt genul care folosesc o culoare statică pe care o sincronizez cu RGB-ul pc-ului. De obicei alb.

Hmmm, acum vine joaca de-a RGB-ul…

Sper doar sa nu va plictitisi, așa că o sa trec rapid prin ce gasim în Logitech G HUB pe partea de iluminare.

Avem optiunle “Preset” de unde putem alege culori statice, color circle, breathing, color wave, ripple, pulsar point (asta imi place ca evidentiaza WASD), apoi echo press, strarlight, screen sampler si audio visualizer (de care nu stiu ce face, dar nici nu am avut curiozitatea să îmi prind degetele).

Și ca să exemplific pe fast-forward ce face fiecare, voi spune foarte pe scurt de fiecare. Începem cu Fixed, sau static, unde poți seta orice culoare din paleta de culori, după preferințe.

Color Cyrcle – aici avem un ciclu de culori care apare aleatoriu și la care nu putem seta ordinea, însă avem 3 opțiuni de modificări și anume: rata de schimbare a culorii, intensitata luminii și saturația.

La opțiunea Breathing avem o culoare care se aprinde și se stinge în funcție de cum setăm noi rata și intensitatea luminii.

Color wave e practic acel curcubeu clasic de culori pe care îl putem seta să fie ba orizontal, ba vertical, ba center out sau center in, reverse horizontal si reverse vertical.

Mai avem Ripple unde practic ne jucăm cu diferite culori și felul cum dorim să se afișeze la tastare.

Pulsar point ne ofera posibilitatea de a evidentia tasetele WASD pe care le putem customiza cu orice culoare din paletă pe primary si secondary color. La fel, avem opțiunea de a seta și luminozitatea.

Echo press este acea opțiune care iți colorează doar tastele pe care le apeși, ca o semnatură după fiecare tastare, culoarea rămânâd cateva milisecunde după ce apăsăm. La fel, aici putem seta viteza echo-ului.

Starlight este o opțiune care imită cerul și stelele, așa că pe tastatură vom vedea cum aleatoriu vor straluci pe rand diferite taste. La fel, aici putem seta atât culorile cerului și a setelelor, plus numarul de stele și viteza cu care să apară.

La Freestyle avem opțiunea de a ne face de cap cu tastele și culorile. Practic, avem posibilitatea de a seta orice tastă cu orice culoare dorim, bine, mai puțin tasta care activeaza Lighspeed-ul, Bluetooth-ul și tasta Gaming. În rest, toate cele 119 tase pot fi customizate după cum iți trece prin cap.

Apropo, aici avem si un grup de taste pe care le putem personaliza bulk: WASD, doar numerele, tastele F, cele de modificari (shift, control, alt) , sagețile sau poți alege doar logo-ul.

Mai avem optiunea Animation, care are 5 modele de animatii ca Verticool, Red,White and Blue, Ocean Wave, Lighning sau Contrastic, fiecare având posibilitatea de a seta ciclul și viteza de afișare custom.

Pentru prestarea tastelor avem opțiunea Assignments unde ni se oferă posibilitatea de a ne crea propriul profil cu macro-uri de controale pe toate tastele, mai putin pe FN, LightSpeed, Bluetooth, Gaming si Luminozitate.

Asadar, avem butoane multimedia dedicate, ca Play/Pause, Skip și Scroll pentru volum și avem Memorie On-Board, deci tastatura poate salva până la 3 profiluri personalizate, astfel încât să le accesezi rapid, fără să mai fie nevoie sa deschizi software-ul G HUB.

Si cam atat…Maaamă, dar ce muult am vorbit la capitolul ăsta…

CONCLUZIE

Deci, merită Logitech G915 X LIGHTSPEED?

Dacă vrei o tastatură premium, ultra-subțire, wireless și cu tehnologii si performante de top, atunci răspunsul este DA!

Singurul dezavantaj real fara, nicio exagerare, este prețul

Acum depinde de preferințe și de budget, dar și de tipul de utilizare. Mie îmi folosește atât la daily work, cât și la productivitate și gaming ocazional. So, dacă îți dorești ce e mai bun, poate fi o investiție solidă și la propriu, dar și la figurat.

Tu ce părere ai? Ți-ai lua o tastatură mecanică wireless premium sau rămâi la varianta clasică pe fir? Spune-mi în comentarii!

 

By Marian Calinescu

Pasionat de Marketing, Tehnologie și Gaming. Imi place să scriu despre ultimele tendințe în materie de Tehnologie și să aprofundez discuții ce țin de sfera Marketingului Digital și E-commerce, dar și alte minunății din lumea sportului sau știri care fac inconjorul lumii. Mă folosesc de următoarele intrumente în procesul de creație: Samsung Galaxy S22 Ultra, Sony Alpha ZV-E10, GoPro Hero 10 și un PC de gaming decent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *