Se face o lună de când am cumpărat acest televizorul Televizorul Philips LED 65PUS8818 și pentru că rândul meu am căuta păreri și review-uri înainte sa îl cumpăr, îți las și ție câteva impresii în speranță că te vor ajuta să iei deciza corectă.
Pentru a elimina orice fel de interpretare menționez încă de la început că acest TV este achiziționat din surse proprii și nu face obiectul niciunui fel de colaborare. Este televizorul principal, utilizat în sufragerie și pe care l-am utilizat în fiecare zi în diferite scenarii.
Primele impresii despre Philips The One LED 65PUS8818
Televizorul a fost cumpărat de Black Friday 2023 de la eMAG, fiind pe lista mea de câteva luni. Prețul de Black Friday de 3.999,99 Lei a fost bun față de ultimele oferte eMAG din perioada anterioară, ceea ce a contribuit și mai mult la decizia finală. Mă declar nemulțumit de faptul că după Black Friday prețul a fost la fel și este încă la același nivel chiar și la data redactării acestui articol.
Ca idee, Philips The One LED 65PUS8818 este un TV mare care vine într-o cutie și mai mare pe care nu o poți căra de unul singur și nici nu încape în vreo mașină obișnuită, nici măcar în vreun break, doar la dubă în sus. Mă așteptam să fie puțin mai subțirel și mai ușor, dar la 65 de inch nu poți avea acest nivel de pretenții.
Recunosc faptul că m-a atras foarte mult tehnologia Ambilight, fiind unul din criteriile principale în alegerea modelului. Nu am regretat absolut deloc.
Caracteristici principale
- Dolby Vision si Dolby Atmos
- Procesor de imagine Philips P5
- 120 Hz. VRR, FreeSync
- Ambilight Aurora pe trei laturi
- Multi-HDR support
- DTS Play-Fi
DESIGN
Philips The One LED 65PUS8818 arată bine pentru dimensiunea lui, are marginile foarte subțiri pe laturile stâng-dreapt-sus și ceva mai gros pe partea de jos. Ca toate astea să arate bine s-a lucrat mai mult la partea din spate unde dacă este privit din lateral arăta mai gros decât mă așteptam.
Piciorul stand este glosy, rezistet și este realizat din materiale de calitate. Are aspect interesant, însă nu pot spune mai multe despre el deoarece nu l-am folosit pentru că l-am așezat direct pe suport prins de perete. Are 3 kilograme și poate părea greoi însă este necesar să avem în vedere că rolul lui este să țină un TV de dimensiuni mari.
Rama subțire și elegantă realizată foarte fin arătând foarte bine din punct de vedere estetic. Mi-a plăcut foarte mult că au ales ca un argintiu închis în loc de plictisitorul negru.
Atracția prinicpală la capitolul design eu o atribui tehnologiei AMBILIGHT care este absolut excepțioanlă, eu fiind RGB oriented pentru că mă joc cu luminile când mai contruiesc câte un PC. Are bandă LED pe 3 laturi, mai puțin pe cea de la bază. Nu știu dacă este un dezvantaj, însă am înțeles că Philips are modele cu Ambilight pe toate cele patru laturi. O să scriu mai multe detalii despre Ambilight în capitolele ce urmează.
IMAGINE
Venind de pe un LG cumpărat în 2015, tot 4K, dar cu un WEBOS foarte slab și cu multiple probleme legate de mișcarea greoaie sistemului de operare, acest Philips mi se pare că e de pe altă planetă. Este drept, este o diferență absolută de vechime și de tehnologii, însă prima impresie cu LG vs. prima impresie cu Philips The One LED 65PUS8818 este net superioară în favoarea lui Philips.
- DISPLAY: 64.5 inch, PANOU VA, Direct LED, Rezolutie 3840 x 2160 pixels
- UNGHI DE VIZUALIZARE: : 178°/178°
- RATA DE REFRESH: 40 Hz – 120 Hz
În funcție de dimensiune avem următoarele panouri:
- modelul de 32 inch 108 cm – 43PUS8818 – Panou VA
- modelul de 50 inch 126 cm – 50PUS8818 – Panou VA
- modelul de 55 inch 139 cm – 55PUS8818 – Panou IPS
- modelul de 65 inch 164 cm – 65PUS8818 – Panou VA
- modelul de 75 inch 189 cm – 75PUS8818 – Panou IPS
- modelul de 85 inch 215 cm – 85PUS8818 – Panou VA
Sursa: displayspecifications.com
Așdar, avem un procesor de imagine P5 Perfect Picture Engine Gen 7 pe un panou de tip VA care stă bine chiar și pe unghiurile largi. Nu am observat până acum diferențe foarte mari când privesc spre ecran din lateral.
Acum că am trecut în revistă aspecte ce țin de tehnologii și alte detalii tehnice, a venit timpul să împărtășesc cu voi și partea de experiență personală în ceea ce priveșțte calitatea imaginii Televizorului Philips The One LED 65PUS8818.
Profilul de culori este foarte bun. Nu am simțit nevoia să fac setări suplimentare de ajustare culori, calitatea imaginii redate fiind suficientă în varianta calibrată din fabrică. Mi s-a părut wow că imaginea se mișcă fluent și natural datorită panoului de 120Hz. Nu l-am testat în jocuri să îi văd capabilitățile, însă pe partea de gaming sunt deja obișnuit cu 165HZ rata de refresh a monitorului, doar că pe rezoluție FullHD.
ATENȚIE!
Chiar dacă panoul este de 120Hz în realitate rulează pe frecvența de 100Hz pentru că semnalul TV transmis în România este PAL TV (50Hz). Pentru a putea beneficia de frecvența maximă de 120Hz trebuie ca semnalul transmis să fie NTSC TV, ceea ce nu este valabil pentru țara noastră. Nu înțelegeam de ce pe eMAG scria în titlu că are 100Hz și în specificații 120Hz.
Din review-urile citite până acum și din prezentările oficiale Philips pare că acest TV este o variantă foarte bună pentru înlocuirea monitorului clasic pentru utilizare hibridă – monitor și TV. Pe lângă cei 120Hz, Philips Philips The One LED 65PUS8818 are tehnologii VRR și FreeSync dedicate pentru experiențe de gaming de ultimă generație.
La capitolul backlight bleeding pe ecran nu am probleme, deși am citi review-uri suficiente în care utilizatori reali au raportat maniferstarea acestui tip de efect deloc plăcut. Am făcut chiar un test de backlight bleeding însă nu am sesizat nimic până acum. Am avut la un moment dat un laptop Lenovo cu ecran IPS care avea efect de backlight bleeding suficient de prezent încât să creeze disconfor visual, deci dacă aveam pe TV cel mai probabil îl returnam.
În ceea ce privește upscaling-ul, procesorul de imagine P5 de la Philips face o treabă bună și se descurcă mult mai bine la gestionarea surselor HD decât SD. Pe partea de moduri avem incluse formatele HDR10, HLG, HDR10+ și Dolby Vision.
Deci, la capitolul imagine Philips The One LED 65PUS8818 stă foarte bine. Are un ecran luminos, redă culorile cât se poate de natural și are o imagine impecabilă. Fluxul de imagine este foarte natural chiar și pe cablu TV, deci se simt din plin cei 120Hz.
SUNET
Configuraţia difuzoarelor este realizată din 4 difuzoare medii de 10 W, deci o putere de ieșire (RMS) de 40 W. Deși în cifre par suficienți nu este tocmai calitatea pe care o aștepți, bass-ul lipsește cu desăvârșire, dar sincer nici nu ai unde să pui subwoofer. Dacă îți dorești ceva de calitate mergi pe un TV marca Loewe și acolo ai ce trebuie.
Am știut de la bun început că sunetul redat de difuzoarele lui Philips The One LED 65PUS8818 este situat la limta decenței, deci nu am avut așteptări prea mari din acest punct de vedere așa că am achiziționat odată cu TV-ul și un soundbar entry level, tot de la Philips, modelul TAB6405/10, 2.1, 140W, Subwoofer Wireless, Dolby Audio, Argintiu care se aude foarte bine, spre surpinderea mea. Citisem review-urile de pe eMAG și erau suficienți utilizatori care erau nemulțumiți, dar m-a impresionat plăcut, mai ales că a cost în jur de 500 lei.
Ca să revin la sunet-ul din boxele lui Philips The One LED 65PUS8818, eu sunt de părere că se aude decent pentru un TV, nu ai cum să ceri mai mult. Este clar că ai nevoie de un soundbar care să vină cu audio de calitate pentru că TV-ul este capabil.
AMBILIGHT
Pentru mine această tehnologie a fost un criteriu important în alegerea TV-ului, deci în proporție de 80% știam că voi merge pe Philips. Iluminarea cu bandă LED de pe cele trei laterale (stânga-dreapta-sus), creează un efect foarte dinamic în camera în care este amplasat. Eu am montat TV-ul pe perete, însă nu văd o neapărat o nevoie ca latura de jos să fi avut și ea iluminare LED.
Efectul creat de tehnolgia de iluminarea Ambilight se vede foarte bine în meciurile de fotbal unde avem un verde proeminent și predominant, dar și în programele de desene animate ale copiilor care sunt mega colorate și plin de dinamism al jocului de culori.
Seara nu simt nevoia de o sursă separată de lumină în sufragerie, iluminarea Ambilight oferă necesarul de background luminos suplimentar pentru spațiul în care se află TV-ul.
Îmi place că pot porni iluminarea Ambilight și atunci când TV-ul este închis, direct din telecomandă unde găsim un buton dedicat AMBILIGHT. Din meniul TV-ului poți schimba stilul de culoare al LED-urilor în mai multe scenarii predefinite: Standard, Natural, Sporturi, Viu, Jocuri etc.
SISTEM DE OPERARE: Android TV
Este prima dată când folosesc Android TV pe un Philips. M-am jucat la un moment dat cu un TV Allview care avea Android pe el, însă această variantă a lui Philips este suficient de intuitivă și ușor de folosit. Recunosc, mi-a luat ceva timp până să mă obișnuiesc cu meniul, partea de setări și conectivitate, dar în cele din urmă am reușit să le dovedesc.
Confirgurarea in sine a TV-ului Philips The One LED 65PUS8818 a fost relativ ușoară, iar instalarea canalelor s-a petrecut rapid. Am avut 3 episoade de resetat posturile. Prima dată nu am înțeles de ce nu merg canalele TV, iar după ce am chemat echipa tehnică de la DIGI, care nu a găsit nici ea soluția, am hotărât să fac o revenire la setările din fabrică. Acest din urmă “artificiu tehnic” funcționând. Din review-urile citite pe net am observat ca acest lucru ar putea fi o problemă a mai multor utilizatori ai acestui model de TV. Unii chiar au apelat la serviciile de garație pentru această manifestare.
O chestie care mă enervează este aceea când răsfoiesc clipuri pe Youtube sau caut filme pe Netflix primesc o notificare enervantă (Sincronizare A/V optimizată), care blochează pe timpul afișării derularea conținutului. Trebuie să aștept să dispară notificarea dupăa care îmi pot continua răsfoitul. Și mai enervant este faptul ca aceată notificare se repetă la intervale mici și mă frustrează teribil.
CONECTIVITATE
La capitolul “Conectivitate”, Philips 65PUS8818 stă bine, prinde semnal Wifi de la router deși cele două echipamente stau ascunse după colțuri, unul față de celălalt, având și un perete între. În schimb m-am cam chinuit să adaug dispozitive externe. Aici mă refer la soundbar-ul Philips TAB6405/10 care mi-a dat ceva bătăi de cap până să îl conectez la TV și să îl configurez.
Nu mi-a mers deloc să fac mirroring de pe telefon pe TV, deloc, absolut deloc. Am încercat cu aplicații Philips Remote și alte minunății, însă nici în momentul de față nu am reușit. Menționez că voiam să fac share atât de pe dispozitive mobile Android, cât și iOS, dar nu am reușit. Ori îmi scapă ceva mie, ori televizorul este limitat la acest capitol.
TELECOMANDĂ
La prima vedere pare o telecomandă cam mare față de ce dispune această categorie la momentul actual. Am văzut pe la alte branduri telecomenzi atât de mici și discrete de le ascunzi în buzunarul de la piept. Ok, înțeleg, am tot ceea ce am nevoie pe telecomandă, fără să simt nevoia de tastatură sau mouse, așa cum aveam la fostul TV LG, dar e un spațiu gol lăsat degeaba în partea de jos a telecomenzii și sincer nu îi văd rostul.
Ca și construcție este o telecomandă ok, rezistentă și ușoară. Butoanele sunt din gumă și sunt plăcute la atingere, mai ales că sunt ieșite în relief. Deci, da, poți utiliza telecomanda fără să te uiți la ce taste apeși pentru că o să le simți la atingere, iar într-o săptămână de butonat vei ști exact unde să găsește aproape fiecare tastă cu ochii închiși.
UPDATE:
Am găsit o metodă de a face canalele criptate ca HBO, Cinemax și altele, să reapară în grila de programe. Se mai întâmplă ca aceste canale să nu funcționeze. Mi s-a întâmplat de două ori să vreau sa vizonez HBO și să mi se afișeze ca și canal criptat deși plătesc abonament. Am mai văzut utilizatori cu astfel de situații care au apelat la revenirea setărilor din fabrică. Eu am încercat cu un restart TV prin accesarea de pe telecomandă a meniului HOME/Settings/System/Restart. Cu această mișcare practic resetezi sistemul de operare și TV-ul. Apoi canalele criptate funcționează normal.
PRO
- Ecran mare, imagine impecabilă, culori vii, nu are backlight bleeding;
- Construcție solidă, margini ultra subțiri;
- Rata de refresh de 120Hz (100Hz);
- Ambilight cu efect deosebit pentru iluminare RGB;
- Sistem de operare Android TV stabil pe ansamblu;
- Se vede excepțional ca monitor pe PC.
CONTRA
- Sunet slab pe care nu te poți baza într-o experiență completă;
- Este mai gros decât mă așteptam, deși înțeleg acest aspect pentru cei 65 inch;
- Preț mare care a fluctuat de la 4999 lei înainte de BF, la 3999 lei de BF și la 3499 lei de Craciun;
- Restarea canalelor și nevoia de revenire la resetare din fabrică;
- Conectivitatea cu dispozitive externe = zero, nu am reușit dupa 2 luni să conectez un telefon cu screen share pe TV
Salut! Ti-am lasat un mesaj pe messenger. Ai putea sa te uiti si sa-mi raspunzi, te rog? Multumesc!
Ti-am raspuns in privat. Te rog sa detaliezi povestea ta si aici sa vada si altii detaliile nevazute. Merci