Review ViewSonic VG3419C: Monitorul ultra wide de gaming și productivitate pe care îl căutai
Am găsit monitorul pe care îl căutam! Este vorba despre ViewSonic VG3419C, un monitor de gaming de 34 inch, 4K, curbat , ultra wide cu Switch KVM integrat. Practic un monitor 3-in-1: gaming, productitivate, creare de continut.
Este al doilea monitor de gaming de la ViewSonic pe care îl testez si overall sunt sunt mulțumit de ceea ce oferă. Are rezoluție 4K (3440 x 1440p), rată de refresh de 120Hz, switch KVM integrat și are un panel ultra wide curbat. În cele ce urmează o să insist pe aceste caracteristici cheie și o sa explic în detaliu de ce au fost importante pentru mine.
În primul rând caut să trec de la rezoluție FullHD la cel puțin 2K, atât pentru partea de gaming cât și pentru partea de productivitate (Photoshop și Premier Pro), dar și multitasking cu split screen. Din câte am testat până acum, ViewSonic VG3419C, este un monitor care le împacă pe toate cele descrise de mine până acum.
Caracteristici cheie:
- Rezoluție UWQHD 3440 x 1440 pe un ecran ultra-wide 21:9;
- Stație de andocare cu Switch KVM integrată, cu USB Type-C și Ethernet;
- Panou curbat 1500R;
- AMD FreeSync™ Premium de 120 Hz pentru imagini fluide și continue;
- Ergonomie avansată cu reglare pe înălțime și un unghi de înclinare de -3,5°~23°.
DESIGN:
ViewSonic VG3419C este un moitor masiv care ocupă spațiu. Dacă nu ai un birou mai mare trebuie să te gândești serios la cum să îl potrivești. O opțiune poate fi montarea pe suport de birou sau chiar de perete, prin intermediul VESA 100mm x 100mm. Ca și greutate, avem un monitor care cântărește 13.5 kg montat cu picior/stand.
Monitorul ViewSonic VG3419C are carcasa din plastic dur care este îmbinat foarte bine pentru că nu face zgomot la mișcarile monitorului sau a biroului. Spun asta pentru ca am avut un monitor HP foarte slim, dar care scârțâia din toate incheieturile la orice mișcare.
Rama monitorului este slim, având o partea mai groasă pe latura de jos unde este inserat logo-ul ViewSonic în centru și led-ul care indica statusul monitorului, în partea dreaptă.
DISPLAY:
ViewSonic VG3419C vine cu un display generos de 34.1 inch cu panel de tip VA, W-LED, cu o rezoluție nativă de 3440 x 1440 pixeli. Unghiul de vizualizare (H/V) este de 178° / 178°, iar luminozitatea ecranului este de 300 cd/m2. Tot la acest capitol punctăm urămtoarele în dreptul caracteristicii Rate de refresh care este cuprinsă între 24 Hz și 120 Hz, cu mențiunea că pentru a atinge Refresh Rate-ul maximal de 120 Hz trebuie să mergi pe cablu de tip Display Port. Pe cablu HDMI vei atinge un maxim de 100 Hz.
Monitorul este dotat cu tehnologie HDR10, FreeSync Premium și afișează imagini în format 21:9.
Deși este pentru prima dată când testez un monitor ultra wide curbat pot să spun că m-am obișnuit rapid cu dimensiunile. Curbura de 1500R este suficientă încât să pot cuprinde toate elementele afișate pe ecran fără să fiu nevoit să îndrept capul spre stânga sau spre dreapta.
La capitolul luminozitate ViewSonic VG3419C nu pare a avea un ecran care să îți rupă ochii. Este cumva în aceiași parametri cu ce am mai testat până acum de la Dell, Acer sau de la Samsung. Cu mențiunea că eu oricum folosesc Night Light On de la Windows pentru a-mi proteja ochii, în special când lumina din camera este scăzută.
Ca și observații amintesc faptul că pentru a beneficia de rata de refresh maximală de 120 Hz trebuie să te conectezi la sursa video cu cablu DisplayPort sau USB-C. Prin cablu HDMI ești limitat la 100 Hz.
Monitorul a fost testat pe un sistem de tip Desktop cu următoarele specificații:
- CPU: AMD Ryzen 7 5800X
- GPU: Gigabyte RTX 3070Ti
- RAM: 32GB DDR4 3000Mhz
CONECTIVITATE:
Nu o să povestesc foarte multe despre sloturi, conectori, mufe pentru că oricine le poate distinge, iar pentru fiecare poate însemna diferit. De exemplu pentru mine contează foarte mult KVM Switch-ul care mă ajută să comut între laptop și desktop în două click-uri de pe Joystick-ul monitorului.
- USB 3.2 Type A Down Stream: 3
- USB 3.2 Type B Up Stream: 1
- USB 3.2 Type C Up Stream; DisplayPort Alt mode : 1 (65W power charger)
- 3.5mm Audio Out: 1
- HDMI 2.0: 1
- DisplayPort: 1
- Power in: 3-pin Socket (IEC C14 / CEE22)
- Ethernet LAN (RJ45): 1
La capitolul conectivitate ViewSonic VG3419C are suficiente porturi in/out pentru a răspunde tuturor cerințelor ce țin de conexiunea cu alte device-uri. Amintim că opțiunile de conectivitate sunt: o ieșire audio de 3.5mm, un port HDMI 2.0, un DisplayPort, un port RJ45, trei porturi USB 3.0 Type-A, un port USB 3.2 Type-B și, bineînțeles, conectorul de intrare pentru alimentare.
Foarte intersant este faptul că acest monitor este echipat cu un port USB Type-C 3.2 care nu doar că îți permite să conectezi monitorul pentru transmiterea semnalului video, dar poate fi folosit și pentru a transmite semnal audio, date și, mai mult decât atât, poate încărca dispozitive de până la 65W. Asta nu înseamnă că nu poate încărca și laptopuri de gaming ce au nevoie de mai mult de 65W, însă o va face într-un ritm mai scăzut.
Switch KVM
Pentru cei care nu știu Switch KVM este un modul de tip hardware integrat în monitor care permite utilizatorilor să aibă acces și să controleze două sau mai multe device-uri (laptop sau PC), pe un singur monitor, o singură tastatură și cu un singur mouse. Practic, elimini periferice în plus, scapi de cabluri și ai un birou mai ordonat.
Pentru mine, această opțiune cu Switch KVM a contat foarte mult pentru ca oscilez între laptop și PC pentru diferite activități pe care le pot face când pe un device, când pe celălalt. Așadar, trec de la laptop la PC apâsând buonul main de pe monitor și aleg sursa pe care doresc să o afișez, iar totul se întâmplă în 5 secunde. Înainte eram nevoit ca atunci când voiam să schimb device-ul să scot pun un cablu suplimentar pe monitor și să mut de fiecare dată perifericele de la un device la altul, proces care necesita și contorsionarea unor părți ale corpului.
Așadar, în laptop am un singur cablu, USB-C, iar in PC am doar display port și USB-ul pentru media. Restul, adică perifericele (tastatură + mouse) sunt conectate direct la monitor, în Switch-ul KVM care servește ca docking pentru ambele echipamente. Astfel, când selectezi sursa laptop perifericele conectate la monitor vor fi active pentru laptop, iar când selectezi ca sursă PC-ul, perifericele vor fi active pe Desktop. Acest lucru salvează timp, simplifică partea de cabluri și nevoia de a muta perifericele de pe laptop pe Desktop. Totul se schimbă în maxim 5 secunde.
AUDIO
Monitorul ViewSonic VG3419C dispune de două difuzoare integrate de 2W fiecare. Acestea nu impresionează prin sunet însă sunt utile pentru atunci când nu ai nicio sursa audio, în special când ești pe un PC de tip Desktop. Mi se pare că se aud încet și nu prea le-am utilizat. În schimb, recomandarea mea este să fie utilizat un sistem audio extern sau căști de oricare ar fi ele.
GAMING:
Până acum m-am jucat PUBG, SnowRunner, GTA5 și Forza Horizon 5, iar monitorul se descurcă foarte bine. Mai multe detalii poți urmări în review-ul video de pe canalul meu de Youtube –
CONCLUZIE:
După ceva mai bine de o lună de utilizare în cele 3 scenarii: Gaming, Productivitate și Creare de Conținut pot spune că mă simt deja legat de acest monitor ViewSonic VG3419C care m-a și convins să trec direct la rezoluție ultra-wide.
Motivele pentru care optez pentru un astfel de monitor țin de preocupări personale și profesionale din sfera multitasking-ului, unde reușesc cu succes să fac split screen pe diferite activități și lucrând pe tab-uri multiple. La fel și pe partea de editare video unde mă ajută foarte mult fiind și la început.
Poti cumpara monitorul ViewSonic VG3419C de aici: https://bit.ly/3wZRryL
Detalii complete depsre ViewSonic VG3419C găsești pe site-ul oficial aici: https://www.viewsonic.com/eu/products/lcd/VG3419C#specs